Airco Zonder Buitenunit

geen buitenunit nodig

Een airco zonder buitenunit, klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn. Maar wat is dat nou precies en welke mogelijkheden zijn er?

Hoezo een airco zonder buitenunit?

De voor- en nadelen van een airco zonder buitenunit vergelijken we met een airco mét buitenunit. Geïnteresseerd? Lees dan snel verder!

Uiteraard geven we ook een aantal tips voor de aanschaf van een airco zonder buitenunit gegeven. Wat zijn bijvoorbeeld de kenmerken van deze airco’s en waar moet je op letten?

Wand airco zonder buitenunit

Twee verschillende airco’s worden vergeleken onder meer op het koelvermogen, het geluidsniveau, het energielabel, de prijs en voor hoeveel vierkante meters de airco geschikt is. Met behulp van deze informatie kun je de airco’s goed met elkaar vergelijken en een weloverwogen keuze maken.

Wat is een airco zonder een buitenunit?

Je wilt een airco in je huis, appartement of werkkamer plaatsen. Helaas kun je, of erger nog, mag je geen airco met buitenunit plaatsen. Wat doe je dan? De airco zonder buitenunit, ook wel een monoblock airco genoemd, biedt dan uitkomst!

Een airco met een losse buitenunit wordt ook wel een split airco genoemd. De airco bestaat dan uit een losse binnenunit en een losse buitenunit. De binnenunit van een split airco neemt de warmte op en leidt de warmte via leidingen naar de buitenunit.

In een monoblock airco zijn de binnenunit en buitenunit samen gebracht in één systeem. Er is dan geen buitenunit nodig.

Wang airco zonder buitenunit

Een monoblock airco is vaak ook geschikt om de lucht in huis te verwarmen, te reinigen of te ontvochtigen. Dat zijn meer functies dan je normaal in een split airco vind.

Bij een airco zonder buitenunit heb je net als bij andere soorten airco’s ook veel verschillende mogelijkheden wat betreft koelvermogen, energielabel, prijs en geluidsniveau. Je kunt dus een airco kiezen die helemaal aan jouw wensen en eisen voldoet!

Wat zijn de voordelen van een airco zonder een buitenunit?

  • Een monoblock airco is eenvoudig op veel plekken te plaatsen. Je hoeft maar twee gaten in de muur te boren en de de airco op te hangen.
  • Je hebt geen gecertificeerde professional nodig voor de installatie van een monoblock airco, maar je kunt de airco zelfstandig installeren.
  • Doordat je de airco aan de muur hangt, kan de verkoelende lucht zich makkelijk door de hele ruimte verspreiden.
  • De airco neemt, omdat hij aan de muur is bevestigd, maar weinig ruimte in beslag. Daardoor is deze zeer geschikt voor kleine (woon)ruimtes.
  • Een monoblock is over het algemeen al goedkoper dan een split airco. Daarbovenop komt nog eens dat het installeren van een split-airco veel hogere kosten heeft.
  • Een buitenunit kan ook nog eens behoorlijk wat geluid veroorzaken. Dat geluid is niet altijd zo prettig voor omwonenden. Bij een monoblock airco hebben de buren geen last van jouw airco. Ook op vakantieparken is dit een zeer belangrijk item.
  • Monumentale panden zijn vaak erg mooi maar hebben het nadeel dat er vaak niets aan de buitenzijde van het pand geplaatst mag worden. Met andere woorden, een buiten unit is gewoon niet toegestaan. Een monoblock airco is in deze gevallen echt een uitkomst.
Airco in huis zonder buitenunit

Wat zijn de nadelen van een airco zonder buitenunit?

  • Een monoblock airco produceert binnenshuis vaak meer geluid dan een split-airco. Als je een monoblock airco in je slaapkamer wilt installeren, moet je dus goed rekening houden met het geluidsniveau van de airco. Er zijn diverse modellen die voorzien zijn van een nachtstand.
  • Voor een monoblock airco moet je de mogelijkheid hebben om een gat in de muur te maken voor de afvoer van de warmte. Dit kan eventueel ook met een afvoerslang. Een afvoerslang kun je dan door een raam naar buiten leiden. Nadeel is wel dat er dan weer warme buitenlucht naar binnen stroomt.
  • Bij een monoblock airco is het belangrijk dat er voldoende verse lucht wordt aangevoerd. Hiervoor kunnen ventilatieroosters een uitkomst bieden. Hoe je het doet maakt niet uit. Als je er maar voor zorgt dat er voldoende zuurstof in de ruimte kan komen.

Welke airco’s zonder een buitenunit zijn er?

Deze airco’s zijn in twee groepen te verdelen. Het zijn de losstaande (mobiele) airco’s en de vaste airco’s die op een muur gemonteerd worden. De losstaande airco’s werken altijd met een slang voor de warmte afvoer.

De vaste airco zonder buitenunit is daarnaast ook vaak te gebruiken als (bij)verwarming. Hiermee is deze ideaal voor een thuiswerkkamer, een slaapkamer of in een vakantiehuisje. Vooral de airco’s van Olimpia zijn doordat ze zeer stil zijn, hiervoor meer dan geschikt.

De airco’s van Olimpia zijn er voor ruimtes van 20M², 24M² en 30M². Uiteraard kan je ervoor kiezen om bij grotere ruimtes een tweede of meerdere airco’s te plaatsen.