Airco zonder buitenunit

Airco zonder buitenunit

Een airco zonder buitenunit ook wel monoblock genoemd, is een warmtepomp toepassing waarbij alles in één apparaat is ondergebracht. Het grote voordeel is geen luidruchtige buitenunit en er is geen STEK-installateur voor de installatie nodig.

Neem voor een gratis telefonisch advies contact op via onderstaande button.

Laat u adviseren door onze specialisten.

Airco zonder buitenunit is dat echt een ideale oplossing?

De voor- en nadelen van een airco zonder buitenunit vergelijken we daarom met een airco mét buitenunit. Geïnteresseerd? Lees dan snel verder! Ook kan je een gratis advies aanvragen als je wilt weten of het ook iets voor jouw is.

Wat is een airco zonder een buitenunit?

Je wilt een airco in je huis, appartement of werkkamer plaatsen. Maar helaas kun je, of erger nog, mag je geen airco met buitenunit plaatsen. Wat doe je dan? De airco zonder buitenunit, ook wel een monoblock airco genoemd, biedt dan uitkomst!

Een airco met een losse buitenunit wordt ook wel een split airco genoemd. De airco bestaat dan uit een losse binnenunit en een losse buitenunit. De binnenunit van een split airco neemt de warmte op en leidt de warmte via leidingen naar de buitenunit.

In een monoblock airco zijn de binnenunit en buitenunit samen gebracht in één systeem. Er is dan geen buitenunit nodig.

Airco zonder buitenunit

Een monoblock airco is meestal ook geschikt om het huis te verwarmen, de lucht te reinigen en te ontvochtigen. Vooral een ventilatiestand met buitenlucht circulatie geeft veel comfort in slaap- en werkkamers. Dit zijn meer functies dan je normaal in een split airco vind.

Bij een airco zonder buitenunit heb je net als bij andere soorten airco’s ook veel verschillende mogelijkheden wat betreft koelvermogen, energielabel, prijs en geluidsniveau. Je kunt dus een airco kiezen die helemaal aan jouw wensen en eisen voldoet!

Wat zijn de voordelen van een monoblock airco?

  • Een monoblock airco is eenvoudig op veel plekken te plaatsen. Je hoeft maar twee gaten in de muur te boren en de de airco op te hangen.
  • Er zijn ook monoblock airco’s die zelfs geen gaten in de muur nodig hebben. Deze monoblock airco’s kan je eenvoudig aansluiten als een wasmachine op een waterkraan en afvoer.
  • Je hebt geen gecertificeerde STEK-professional nodig voor de installatie van een monoblock airco, maar je kunt de airco zelfstandig installeren.
  • Doordat je de airco aan de muur hangt, kan de verkoelende lucht zich makkelijk door de hele ruimte verspreiden.
  • De airco neemt, omdat hij aan de muur is bevestigd, maar weinig ruimte in beslag. Daardoor is deze zeer geschikt voor kleine (woon)ruimtes.
Monoblock
  • Een monoblock is over het algemeen al goedkoper dan een split airco. Daarbovenop komt nog eens dat het installeren van een split-airco door een STEK-installateur gewoon hogere kosten heeft.
  • Een buitenunit kan ook nog eens behoorlijk wat geluid veroorzaken. Dat geluid is niet altijd zo prettig voor omwonenden. Bij een monoblock airco hebben de buren geen last van jouw airco. Ideaal voor op vakantieparken!
  • Monumentale panden zijn vaak erg mooi maar hebben het nadeel dat er vaak niets aan de buitenzijde van het pand geplaatst mag worden. Met andere woorden, een buitenunit is gewoon niet toegestaan. Een monoblock airco is in deze gevallen echt een uitkomst.
  • Doordat diverse airco’s zonder buitenunit ook een hele goede verwarmingsfunctie hebben kunnen ze een grote rol spelen in het besparen op je gasverbruik en daarmee op je energie rekening.
Airco in huis zonder buitenunit

Wat zijn de nadelen van een airco zonder buitenunit?

  • Een monoblock airco produceert binnenshuis vaak iets meer geluid dan een split-airco. Hier zijn grote verschillen in. Vooral de modellen uit het verre oosten zijn meestal nogal luidruchtig. Dit is echt niet nodig want er zijn al modellen die slechts 26 tot 31 dB produceren. Zeker als je een airco in je slaapkamer wilt installeren, moet je dus goed rekening houden met het geluidsniveau van de airco. Daarnaast zijn er diverse modellen die voorzien zijn van een nachtstand. In de nachtstand koelt de airco meestal niet, maar ventileert wel.
  • Voor een monoblock airco moet je de mogelijkheid hebben om gaten in de buitenmuur te maken. Dit is voor de af- en aanvoer van lucht en om de warmte af te voeren. Dit kan eventueel ook met een afvoerslang. Een afvoerslang kun je dan door een raam naar buiten leiden. Nadeel is wel dat er dan weer warme buitenlucht naar binnen stroomt.
Milieuvriendelijk koelmiddel
  • Bij een monoblock airco is het belangrijk dat er voldoende verse lucht wordt aangevoerd. De betere modellen doen dit automatisch via het inlaat gat door de buiten muur. Heeft de airco echter geen ventilatie functie, (vooral bij de goedkope modellen uit het verre oosten) dan kunnen hiervoor extra ventilatieroosters een uitkomst bieden. Hoe je het doet maakt niet uit. Als je er maar voor zorgt dat er voldoende zuurstof in de ruimte kan komen.
  • Iedere airco produceert condenswater. Dit condenswater moet worden afgevoerd. Dit kan op drie manieren:
    1. Met een opvangbak
    2. Via een afvoer door de buitenmuur
    3. Door gebruik te maken van een verdamper

Welke airco’s zonder een buitenunit zijn er?

Deze airco’s zijn in twee groepen te verdelen. Het zijn de losstaande (mobiele) airco’s en de vaste airco’s die op een muur gemonteerd worden. De losstaande airco’s werken altijd met een slang voor de warmte afvoer.

De vaste airco zonder buitenunit is daarnaast ook meestal goed te gebruiken als (bij)verwarming. Hiermee is deze ideaal voor een thuiswerkkamer, een slaapkamer of in een vakantiehuisje. Vooral de airco’s van Fintek, die zowel zeer stil als energiezuinig zijn, zijn hiervoor meer dan geschikt.

De airco’s van Fintek zijn er voor ruimtes vanaf 20M² tot wel 75M². Uiteraard kan je ervoor kiezen om bij grotere ruimtes een tweede of meerdere airco’s te plaatsen.

Airco zonder buitenunit

De monoblock airco’s kunnen een grote rol gaan spelen in de energietransitie. Zo zijn er zelfs modellen als de Fintek Panama, deze airco kan zelfs op de warmwatervoorziening worden aangesloten.

Je kan op onze website zelf ook berekenen welke capaciteit de voor jouw geschikte airco moet hebben. Of neem gewoon even contact met ons op via de email. Ook kunt u onderstaand contactformulier invullen. Wij zullen dan contact met u opnemen.

Geef een reactie

G-6M1KCSDJC3