Koelvermogen berekenen

Koelvermogen

Koelvermogen van een airco wordt uitgedrukt in kW of BTU.

Koelvermogen, hoeveel BTU per m3 is er nodig? Waar moet je rekening mee houden? Deze vragen proberen we hier voor je te beantwoorden.

Neem voor een gratis telefonisch advies contact op via onderstaande button.

Laat u adviseren door onze specialisten.

Hoeveel BTU je nodig hebt als koelvermogen voor jouw situatie hangt af van een aantal factoren. Denk hierbij aan de plaats van de te koelen ruimte in het huis. Voorbeeld: staat de zon de gehele dag op een plat dak? Is de ruimte goed geïsoleerd? Dit soort factoren maken echt een verschil. Hoeveel buitenmuren heeft de ruimte? Wij noemen bij de meeste van onze airconditioners een aantal meters waarvoor de airco geschikt is. Dit is een richtgetal voor gemiddelde omstandigheden.

Het kan dus handig zijn om even te controleren of de airco unit die jij op het oog hebt ook voldoende koelvermogen heeft voor de specifieke ruimte waarin jij deze wilt plaatsen, zodat je optimaal gebruik maakt van je airco.

Stelregel voor een gemiddeld huis in Nederland

Voor een gemiddeld huis in Nederland is de stelregel van toepassing dat je voor elke kubieke meter ongeveer 30 tot 40 Watt koelvermogen nodig hebt. Dat is gelijk aan 100 tot 135 BTU per m3. Echter spelen er nog een aantal andere factoren mee, zoals de ligging van de ruimte die gekoeld moet worden. Bepaal aan de hand van de onderstaande classificering in welke isolatieklasse de ruimte valt die jij wilt koelen.

Klasse 1Zeer goed geïsoleerd: weinig ramen en geen buitenmuren aan de zonzijde of plat dak
Klasse 2Goed geïsoleerd: Niet veel ramen, weinig buitenmuren met de zon erop, geen plat dak
Klasse 3Gemiddeld geïsoleerd: Enkele ramen, een enkele buitenmuur, gedeeltelijk de zon.
Klasse 4Slecht geïsoleerd: Vrijstaand, veel ramen, onder een (plat) dak, veel zon
Klasse 5Zeer slecht geïsoleerd: Een aangebouwde serre met veel glas. Continue in de zon.
Deze tabel moet gebruikt worden als richtlijn voor het berekenen en bepalen van het benodigde koelvermogen aangezien er vele variaties en uitzonderingen mogelijk zijn.

Hoe groot is de ruimte die gekoeld moet worden?

Naast de isolatieklasse is het belangrijk te bepalen hoe groot de ruimte is. Aan de hand van deze twee gegevens zoek je in het onderstaand schema makkelijk op hoeveel BTU je ongeveer nodig hebt. BTU of eigenlijk Btu/u raakt een beetje verouderd om koelvermogen aan te geven, we gebruiken hier tegenwoordig doorgaans Watt of kW voor. Hoeveel kW koelcapaciteit/ koelvermogen heb je nodig om je ruimte goed te koelen?

De inhoud van de ruimte bereken je met de volgende formule: oppervlakte (m2) * hoogte (m) = inhoud in m3.

Koelvermogen

Beredeneer aan de hand de door jouw geselecteerde klasse en aantal m2/m3 van de betreffende ruimte het benodigde koelvermogen dat je nodig hebt.

Als je weet hoeveel je nodig hebt, kun je makkelijk een airconditioner selecteren die geschikt is voor het koelen van jouw ruimte. Uiteraard kun je ook even contact opnemen met ons voor een nadere toelichting.

Hoeveel BTU is 1 kW?

Het koelvermogen van een airco wordt doorgaans uitgedrukt in BTU (BTU/u) of in Watt. De relatie tussen BTU/u en Watt is de volgende: 1 kW, oftewel 1000 Watt = 3,410 BTU/u. Bij de airconditioners die wij verkopen vermelden we doorgaans beide waarden, zodat je niets om hoeft te rekenen.

Meer informatie over welke airco geschikt is voor uw situatie vind u hier.

Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.

Wilt u een persoonlijk advies vul dan het onderstaande contactformulier in.

G-6M1KCSDJC3