De beste airco voor consumenten

airco als verwarming in de winter

De beste airco voor zijn eigen “thuis” situatie, dat wil toch iedereen. Maar wat is die beste airco en waar moet deze aan voldoen? Om een antwoord op deze vraag te geven hebben we van Aircounit.com een aantal belangrijke keuzevariabelen toegepast. Deze variabelen hebben we vastgesteld uit de meest gestelde vragen van onze klanten.

De uitkomst van dit onderzoek is dat de beste airco voor thuis een monoblock van het Europese merk Fintek is. De Fintek Oslo 3.0 Inverter.

Neem voor een gratis telefonisch advies contact op via onderstaande button.

Laat u adviseren door onze specialisten.

Hoe zijn we tot de keuze van de beste monoblock airco voor bij u thuis gekomen?

Voor het selecteren van deze airco hebben we een aantal veel gestelde vragen beantwoord.

Wat kost een airco?

Een mobiele airco heb je al voor een paar honderd euro, een monoblock airco en/of een split airco beginnen zo rond de duizend euro. In de praktijk komt men wel een stuk duurder uit, waarbij een monoblock ongeveer € 1.500,- tot € 2.500,- kost en een split airco ongeveer € 1.500,- tot € 4.000,- kost.

Een mobiele airco lijkt interessant qua prijs maar in de praktijk vallen ze heel vaak erg tegen, waarbij het gedoe met de afvoerslang en de volle bak condenswater voor veel ergernis zorgen.

Hoeveel vermogen heeft de airco?

Deze vraag moet je omkeren in hoeveel vermogen heb ik nodig? Een woonkamer van 30 m² is van gemiddelde grootte, 60 m² is enorm en 15m² is erg klein. Voor 30 m² heeft de beste airco ongeveer 9500 BTU nodig. Het koelvermogen wordt vaak uitgedrukt in watt of kilowatt in plaats van in BTUKilowatt (kW) en BTU kun je eenvoudig naar elkaar omrekenen. 1 kW is 3412,1 BTU.

beste airco

De Fintek Oslo 3.0 inverter heeft een maximum koelingsvermogen van 2,93 kW (10.000 BTU)

Hoeveel geluid maakt een airco

Wanneer geluid van een airco gaat irriteren, is heel erg persoonsafhankelijk. Daarom maken we hier een technische vergelijking uitgedrukt in dB.

Een mobiele airco produceert tussen de 46 en 68 dB aan geluid. Bij de monoblock zijn er flinke verschillen. Bij de monoblocks is het geluidsniveau ergens tussen de 24 en 60 dB. De splitairco’s zijn het stilst en zitten tussen de 20 en 30 dB.

De Fintek Oslo 3.0 inverter heeft een geluidsdruk van 24 tot 31 dB en is hiermee vergelijkbaar met een splitairco.

Welke functies zijn belangrijk?

beste slaapkamer airco

Koelen en tegenwoordig verwarmen zijn de basisfuncties waarover iedere airco moet beschikken. Wat men nog wel eens over het hoofd ziet zijn de omgevingscondities waarbinnen de airco moet kunnen functioneren. Wordt het te koud of te warm buiten dan heeft dat grote invloed op de werking van het apparaat. Hier bovenop worden luchtfiltering/reiniging, ontvochtiging en ventilatie van een steeds groter belang. Vooral een ventilatiestand in combinatie met het filteren van de lucht is door het steeds beter isoleren van woonhuizen geen overbodige luxe. Ook een handige bediening via een App naast de standaard bediening kan van toegevoegde waarde zijn.

De Fintek Oslo 3.0 inverter kan prima omgaan met buitentemperaturen van +52° tot -15° heeft alle opties die men kan wensen. Daar boven op is er een verdamper mogelijkheid waardoor je geen last meer hebt van het condenswater dat afgevoerd moet worden.

Wat is het stroomverbruik van een airco?

beste airco

Een single split airco waarmee je één kamer kunt koelen verbruikt gemiddeld 0,75 kWh stroom per uur en een multisplit 1,65 kWh. De mobiele en monoblock airco’s verbruiken gemiddeld tussen de 0,75 en 1,4 kWh. Deze cijfers geven vooral de kosten, maar niet de effectiviteit aan van een airco. Daarom is het belangrijk om naar de energie efficiency te kijken. Nu is deze berekening nogal ingewikkeld en voor consumenten zijn hiervoor de welbekende energieklasse in het leven geroepen. Het blijft echter lastig te vergelijken, het energie verbruik. Daarom gebruiken wij de combinatie normering en gemiddeld jaarverbruik om tot de beste airco te komen.

De Fintek Oslo 3.0 inverter heeft zowel in koelings- als verwarmingsmode een A+ normering met een gemiddeld jaarlijks energie verbruik van 340 kWa.

Kan ik de airco zelf installeren

Een mobiele airco en de monoblock mag en kan je zelf installeren. Dit in tegenstelling tot de splitairco. Een splitairco mag alleen door een STEK gecertificeerde installateur worden geplaatst.

Duurzaam en verantwoord

Een airco die ook kan verwarmen, kan een belangrijke functie hebben bij de energietransitie. Doordat de airco/verwarming op elektriciteit werkt is, de doelstelling alle huishoudens van het gas af, voor veel consumenten een stuk gemakkelijker geworden. Denk hierbij aan bewoners van een appartement of een monumentaal pand. Vooral de monoblock airco’s die gebruik maken van het cooling gas R290 (belast niet het milieu) zijn hierbij een verantwoorde keuze.

Energie besparen kan nog slimmer

De Fintek Oslo 3.0 inverter maakt gebruik van het coolingsgas R290 en heeft een laag energie verbruik. Gezien alle afwegingen die we hebben gemaakt is dit echt de beste airco voor consumenten.

Een onverwachte energiebesparende investering is het plaatsen van een airconditioner. Maar dan wel eentje gebaseerd op een warmtepomp die zowel kan koelen als verwarmen. De airconditioners van Fintek zijn voor energie besparen echt een hele goede invulling. Deze monoblock (zonder buitenunit) warmtepompen zijn technische hoogstandjes van Europees fabricaat. Een Fintek staat garant voor een hoog vermogen in zowel koeling als verwarming met een laag energieverbruik in stroom. Gemiddeld gebruikt een Fintek warmtepomp nog geen 500 kW per jaar. Volgens Pricewise kost een kW tussen de € 0,50 en € 0,70. Dat is ongeveer € 300,00 per jaar.

Maar als je 500 kW overcapaciteit hebt op je zonnepanelen, heb je zelfs geen extra kosten.

Hoe werkt energie besparen met een airco?

Energie besparen doe je door je thermostaat een paar graden lager te zetten en daarnaast je aircounit gewoon op 21 graden te zetten. In dit geval gebruik je de gasverwarming als basisverwarming en de airco als bijverwarming. Aangezien de airco op elektriciteit werkt bespaar je gas. Hoeveel precies, zal per woning verschillend zijn, maar een besparing van € 600,00 tot € 1.200,00 per jaar op je energierekening is gewoon te realiseren.

Wilt u weten wat aircounit.com ook voor u kan betekenen?

G-6M1KCSDJC3