Welke airconditioning heb ik nodig?

airconditioning

Wat is de geschikte airconditioning voor mijn kamer ?

Het kiezen van de juiste airconditioning in een bepaalde ruimte is niet moeilijk als je rekening houdt met een paar eenvoudige regeltjes. Maar die regeltjes moet je dan wel weten. Daarom geven wij van Aircounit.com je hierbij een handige wegwijzer die voor iedereen eenvoudig is te gebruiken. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen laat ons dat dan weten via de email door hier te klikken. Je kan ook het artikel over de beste monoblock airco van dit moment lezen ter voorbereiding op je keuze.

Neem voor een gratis telefonisch advies contact op via onderstaande button.

Laat u adviseren door onze specialisten.

Het selecteren van de juiste airconditioning kan gaan beginnen na het beantwoorden van de volgende 6 vragen:

1 – Hoe groot is de ruimte waar de airconditioning moet komen te hangen?

Een grootte van een ruimte is eenvoudig te berekenen. Je meet de lengte van de ruimte en de breedte en vermenigvuldigt die met elkaar (lengte is 7 meter vermenigvuldigd met de breedte van 4 meter dat maakt 28 vierkante meter(m2)).  Na het bepalen van de grootte van een ruimte kunnen we deze indelen in een aantal categorieën: Groot: 50 tot 85m2, Gemiddeld 35 tot 50m2 en Klein  15 tot 35m2.

De basisregel voor het berekenen van de benodigde capaciteit van een airconditioning is het aantal m2 dat een ruimte heeft. In de tabel hieronder zie je de gemiddelde benodigde capaciteit van de airco per oppervlakte (M2).

M2M3BTUkW
153852001,5
205060001,8
358880002,3
4010090002,6
45113100002,9
60150120003,5
85213140004,1
Tabel voor standaard koelvermogen

2 – Wat is de grootte van de raampartijen?

Het formaat van de raampartijen heeft ook invloed op de benodigde capaciteit van een airconditioning. Ook hier kunnen we spreken over een driedeling van het glasoppervlakte. Groot is als meer dan de helft van het muur oppervlakte bestaat uit raampartijen, gemiddeld is als ongeveer een kwart bestaat uit raampartijen en klein als het minder is dan een kwart.

airconditioning

De invloed van de benodigde capaciteit van de airconditioning door de raampartijen is bij groot een niveau omhoog, bij gemiddeld gelijk en bij klein naar beneden.

3 – Hoe hoog is het dak van de ruimte?

De hoogte van het dak van de ruimte is een belangrijk onderdeel van het geheel. We hanteren wel de definities hoog gemiddeld en laag maar dit is niet helemaal zwart/wit. Hoog is hoger dan 3 meter waarbij een puntdak of een open trap eigenlijk per definitie iedere ruimte hoog maakt. Gemiddeld is een plafondhoogte van 2,5 meter en alles daaronder is laag.

airconditioning

De invloed van de benodigde capaciteit van de airconditioning door de hoogte van een ruimte is bij hoog een niveau omhoog, bij gemiddeld gelijk en bij laag naar beneden.

4 – Is de ruimte georiënteerd op het oosten, westen, noorden of het zuiden?

De oriëntatie van een ruimte heeft alles te maken met de hoeveelheid zonlicht en daarmee de warmte die een ruimte binnen komt. We hebben het in dit geval over de buitenmuur van de ruimte want daarop heeft de zon zijn invloed. De zon is op een buitenmuur (met of zonder ramen) van invloed op de warmteontwikkeling in een ruimte. Een muur op het zuiden heeft de hoogste invloed. Op het westen of oosten een gemiddelde invloed en op het noorden de minste invloed. 

airconditioning

De invloed van de benodigde capaciteit van de airconditioning door de oriëntatie van een ruimte is bij het zuiden een niveau omhoog, bij het oosten of westen gelijk en bij noord naar beneden.

5 – Is er een goede isolatie en ventilatie?

Isolatie en ventilatie zijn twee tegenstrijdige factoren die de keuze van een airconditioning flink beïnvloeden. Bij een slechte of matige ventilatie is het van belang om een airconditioning te selecteren waarin ook een ventilatiefunctie zit. De isolatie van een ruimte is juist weer bepalend voor de noodzaak van ventilatie, aangezien de noodzaak van luchtverversing in een ruimte die goed geïsoleerd is aanzienlijk hoger is dan in een ruimte waar ook luchtverversing plaatsvindt door tocht, kieren, open deuren of andere open verbindingen naar andere ruimtes. Uiteraard is het gebruik van isolatiemateriaal (vloer-, muur- en dak isolatie) hier ook van invloed op.

isolatie

De invloed op de capaciteit van de airconditioning door isolatie en ventilatie is vooral gebaseerd op de mate van isolatie van een ruimte. Bij hoge isolatie een niveau naar beneden, bij het gemiddeld niveau blijft deze gelijk en bij slecht een niveau naar boven.

6 – Hoeveel personen maken er gebruik van de ruimte?

Het aantal personen die van een ruimte gebruik maken is een belangrijke maar veel vergeten onderdeel bij de selectie van een airconditioning. Niet alleen is ieder persoon een soort van kachel die continu een warmte uitstraalt van 37 graden, maar ook produceert een persoon vocht, geurtjes en andere micro organismen zoals bacillen en bacteriën. Een airconditioning voor een ruimte waarvan meerdere personen gebruik maken moet dan ook bij voorkeur zijn uitgerust met een heel goed filter. Dit kan een Hepa filter of ander hoogwaardig filter zijn.

De invloed op de capaciteit van de airconditioning door isolatie en ventilatie is vooral gebaseerd op de hoeveelheid personen die gebruik maken van een ruimte. Bij meer dan 5 personen is dit een niveau omhoog, bij 2 tot 5 personen gelijk en daaronder naar beneden.

slechte isolatie

Het selecteren van de benodigde capaciteit van een airconditioning is nu heel eenvoudig geworden. Je geeft antwoord op de eerste vraag, berekent het aantal vierkante meters en bepaalt aan de hand van de tabel de gemiddelde benodigde capaciteit. De volgende stap is het een voor een beantwoorden van de overige vijf vragen. Per vraag komt er wel of niet een plus of een min bij en weet je of een ventilatie en/of filter functie belangrijk is.

Voorbeeld rekenmethode:

Je hebt een ruimte van 33 m2 en volgens de tabel is daarvoor 8.000 BTU / 2,34 kW capaciteit van de airconditioner voor nodig.

Het formaat van de raampartijen is gemiddeld, dus dan blijft het 8000 BTU.

Er is een open trap naar boven, dus dat is hoog, waardoor de benodigde capaciteit omhoog gaat naar 9000 BTU.

De oriëntatie van de ruimte is op het zuiden waardoor de benodigde capaciteit nog een niveau omhoog gaat naar 10000 BTU.

De ruimte is goed geïsoleerd maar mede daardoor wat minder geventileerd, waardoor de benodigde capaciteit daalt naar 9000 BTU, maar een ventilatie functie is wel belangrijk.

Voor de ruimte in dit voorbeeld hebben de Metropolis 12, de Panama of de Oslo 3.0 het geschikte benodigde vermogen. Ook voldoen ze aan de gewenste ventilatie en filter functionaliteit.

airconditioning in slaapkamer

Meer informatie over het berekenen van het benodigde koelvermogen vind u hier.

Wilt u graag een persoonlijk advies vul dan hieronder uw gegevens in:

G-6M1KCSDJC3