Geen buitenunit nodig

geen buitenunit nodig

Geen buitenunit nodig. Dat klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn. Maar wat is nu precies een airco zonder buitenunit? Welke mogelijkheden zijn er?

Waarom een airco die geen buitenunit nodig heeft

Je wilt een airco in je huis, appartement of werkkamer plaatsen. Helaas kun je, of erger nog, mag je geen airco met buiten unit plaatsen. Wat doe je dan? De airco zonder buitenunit, ook wel een monoblock airco genoemd, biedt dan uitkomst! Want dit type airco heeft helemaal geen buitenunit nodig.

Een airco met een losse buitenunit wordt ook wel een split airco genoemd. De airco bestaat dan uit een losse binnenunit en een losse buitenunit. De binnenunit van een split airco neemt de warmte op en leidt de warmte via leidingen naar de buitenunit.

In een monoblock airco zijn de binnenunit en buitenunit samen gebracht in één systeem. Er is dan geen buitenunit nodig. Bekend zijn de mobile airco’s die de warmte afvoeren met een slang die naar buiten wordt gebracht. Nieuw zijn de wandairco’s die gewoon vast gemonteerd worden en via twee gaten in de muur de warmte afvoer en luchtcirculatie regelen.

geen buitenunit nodig

Wat zijn de voordelen van een airco zonder een buitenunit?

  • Een monoblock airco is eenvoudig op veel plekken te plaatsen. Je hoeft maar twee gaten in de muur te boren en de de airco op te hangen.
  • Je hebt geen gecertificeerde professional nodig voor de installatie van een monoblock airco, maar je kunt de airco zelfstandig installeren.
  • Doordat je de airco aan de muur hangt, kan de verkoelende lucht zich makkelijk door de hele ruimte verspreiden.
  • De airco neemt, omdat hij aan de muur is bevestigd, maar weinig ruimte in beslag. Daardoor is deze zeer geschikt voor kleine (woon)ruimtes.
  • Een monoblock is over het algemeen al goedkoper dan een split airco. Daarbovenop komt nog eens dat het installeren van een split-airco veel hogere kosten heeft. Deze hogere kosten komen doordat de monoblock geen buitenunit nodig heeft.
  • Een buitenunit kan ook nog eens behoorlijk wat geluid veroorzaken. Dat geluid is niet altijd zo prettig voor omwonenden. Bij een monoblock airco hebben de buren geen last van jouw airco. Ook op vakantieparken is dit een zeer belangrijk item.
  • Monumentale panden zijn vaak erg mooi maar hebben het nadeel dat er vaak niets aan de buitenzijde van het pand geplaatst mag worden. Met andere woorden, een buiten unit is gewoon niet toegestaan. Een monoblock airco is in deze gevallen echt een uitkomst.

Welke airco’s zonder een buitenunit zijn er?

Deze airco’s zijn in twee groepen te verdelen. Het zijn de los staande (mobiele) airco’s en de vaste airco’s die op een muur gemonteerd worden. De los staande airco’s hebben ook geen buitenunit nodig maar werken altijd met een slang voor de warmte afvoer naar buiten.

De vaste airco zonder buitenunit is daarnaast ook vaak te gebruiken als (bij)verwarming. Hiermee is deze ideaal voor een thuiswerkkamer, een slaapkamer of in een vakantiehuisje. Vooral de airco’s van Olimpia zijn doordat ze zeer stil zijn hiervoor meer dan geschikt.

De airco’s van Olimpia zijn er voor ruimtes van 20M², 24M² en 30M². Uiteraard kan je ervoor kiezen om bij grotere ruimtes een tweede of wel meer airco’s te plaatsen.

geen buitenunit nodig

Geef een reactie